Forfatterarkiv: Jeanette

Velkommen til “Dyr i Fredericia”

Vi håber, at du er blevet glad for din lille Pixi-bog med dyr, du kan finde rundt omkring i Fredericia.  Denne side skulle gerne hjælpe dig til at finde den præcise adresse på dyrene, som er vist i den lille bog. Rigtig god fornøjelse på din gåtur i Fredericia.

Løve

Nørre Voldgade 8
Den ene af to løver bag villa ”Pax”, som sølvvarefabrikant Carl M. Cohr lod opføre og flyttede ind i med sin familie i 1914.

Mads Ged

Madsbyparken – Lumbyesvej 45

Bronceskulpturen er udført af billedhuggeren Gudrun Lauesen (1917 – 2002) og afsløret den 9. september 1964 på Landsoldatpladsen foran Hovedvagten. Skænket af byens pengeinstitutter. Senere blev den flyttet ud på fæstningens forterræn ved siden af Borgmesterstien, hvor denne udmunder i Vesterbrogade. Så blev den flyttet til Frederik III’s Plads, og da busten af Frederik III vendte tilbage til sin oprindelige placering på pladsen efter at have stået foran rådhuset, vendte Mads Ged tilbage til sin forrige plads på Vesterbrogade. Siden 3. oktober 2007 har den stået og nok fået sin endelige plads ved indgangen til Madsbyparken.

Stadionløven

Ved Idrætsvej

“Stadionløven” er udført af billedhuggeren Henrik Starcke (1899-1973) i Ølandssandsten og mosaik. Skænket af Ny Carlsbergfonden til Fredericia i jubilæumsåret 1950 (Fredericia 300 år). Opsat på Baldersvej ved hovedindgangen til det gamle stadion.  Opsat foran det nye stadion i 2007, efter at den var blevet renoveret.

Guldkalven

’Rådhuspladsen’

D. 15. april 2009 blev Guldkalven indviet af kunstneren Jens Galschiøt (f. 1954), der bl.a. sagde: ”Der er blevet danset lidt for ivrigt om guldkalven de seneste år, og det er grunden til den værste finansielle krise i mange år”. Guldkalven havde tidligere stået samme sted, men en storm i december 2007 var ved at tvinge den i knæ, så nu står den med lidt stærkere ben.

Tyr

Jyllandsgade 24A

I over 100 år har der været slagterbutik her. Tidligere bl.a. slagter Henriksen og længere tilbage slagtermester Matthias Jacob Devantier (1861-1931)

Nedtaget i foråret 2014 i forbindelse med forretningsskift.

Pingviner

’Rådhuspladsen’

Det oprindelige ”Pondusspringvand” var skænket af Landsmandsbankens Hovedafdeling i Fredericia (Den Danske Bank) d. 3. maj 1972 og stod i Gothersgade foran indgangen til banken. Pingvinerne var modulleret af Johs. Hansen (1903 -1995) og udført i glaseret stentøj. Efter gentagne hærværk blev pingvinerne opsat i bronze d. 25. oktober 1973 og efter renoveringen af Rådhuspladsen flyttet hertil.

Hane

Sct. Michaelis Kirke – Vendersgade 30C                                           

Vindfløj fra ca. 1675-1700. 3,6 m høj. Vindfløjen nævnes første gang 1710, da den skulle rettes op efter en storm. Over hanen er korset anbragt som symbol på, at intet er over kirkens herre, Kristus.

Elefant

Prinsens Port – Landsoldatpladsen

Porten blev opført i 1753. Over portbuen ind mod byen sidder en kartouche med Frederik V’s kronede spejlmonogram, omgivet af elefantordenens blå bånd med den hvide elefant. (Et lille kuriosum: Elefanten vender forkert)

Dragehoved

Sct. Knuds kirke – Sjællandsgade 50A

Ved tårngavlenes fod er der fremspringende vandspyere af sandsten, udformet som dragehoveder. Tårnet blev indviet d. 10. december 1865. Disse vandspyere var ofte hoveder af drager eller fabeldyr lavet i blik, kobber eller zink og anvendt i den nationalromantiske arkitektur ca. 1880-1910 ofte med forbilleder fra norske stavkirker.

Sommerfugl

Prinsessegade 10

Gadespejl – Huset kaldes ’Thiellesens hus’ efter sagfører Thiellesen, der ejede huset 1896-1916. Første gang huset nævnes er, da Heinrich Dreier flyttede ind i 1715 og d. 31. oktober samme år løste borgerskab som stadsbarber.